Ciasto z truskawkami
Ciasto truskawkowa to przepis na deser przygotowany z ciasta i naszych ulubionych truskawkowego. Jest to obowiązkowy przepis, gdy zaczyna się sezon na truskawki. Ciasto z truskawkami można przygotować z truskawek świeżych, mrożonych lub z puszki. Może być podawana jako deser z lodami lub kremem, lub jako śniadanie z filiżanką herbaty. Skoro już dowiedzieliśmy się, jak przygotować tartę truskawkową, czas wypróbować ten przepis!
Potrzebne składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej (320 g)
- kostka masła (200 g)
- 5 średnich jajek
- około 150g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 750 g truskawek
Krok po kroku:
- Na czym polega sekret przygotowania doskonałego ciasta? Cóż, wszystko zależy od proporcji naszych składników. Zmieszajmy mąkę, masło i cukier. Dobrze, dodajmy też szczyptę soli, następnie dodajmy trochę wody.
- Teraz możemy zacząć mieszać ciasto łyżką. Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione, możemy przełożyć je do miski i zagnieść rękami. I oto mamy nasze ciasto! Dobrze jest zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę przed użyciem.
- Teraz zabierzmy się za nadzienie! Po pierwsze, musimy umyć i osuszyć truskawki. Następnie pokroimy je na kawałki.
- Gdy to zrobimy, możemy zacząć mieszać resztę składników. Potrzebne nam będzie masło, jajka i cukier. Gdy uzyskamy gładką masę, możemy zacząć wypełniać naszą tartę
- Jeśli nasza forma na tartę nie jest wystarczająco duża, nie martw się!
- Możemy użyć kawałków papieru do pieczenia, aby poszerzyć brzegi formy – w ten sposób będziemy mogli wypełnić całą tartę.