Przepisy

To najsmaczniejsza pierś z kurczaka

Jakich składników potrzebujesz?:

  • Filet z piersi kurczaka 3 sztuki
  • Olej roślinny 15 ml + masło 10 gram
  • Cebula czerwona 1sztuka
  • Czosnek 3 ząbki
  • Pietruszka
  • Sól, pieprz
  • Masło 10 gram
  • Woda 180 ml
  • Sok z połowy cytryny
  • Śmietana 18% 150 gram
  • Gałka muszkatołowa

Jak dobrze przygotować pierś:

  • Filet delikatnie nakrajamy wzdłuż i poprzek, aby powstała na nim kosteczka. Patelnię rozgrzewamy i dajemy na nią olej i masło. Następnie wkładamy na nią nasze przygotowane filety.
  • Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i przekładamy do miseczki. To samo robimy oczywiście z naszym czosnkiem.
  • Pietruszkę drobno szatkujemy i odkładamy na bok, w międzyczasie doprawiamy nasz mięsko na patelni i je przewracamy.
  • Usmażone filety odkładamy na bok, do oleju ze smażenia dokładamy dodatkowo 10 gram masła i wrzucamy na patelnię przygotowaną cebulkę, czosnek i 180 ml wody.
  • Całość mieszamy i dodajemy sok z połowy cytryny, pietruszkę i śmietankę.
  • Dla lepszego smaku możemy całość doprawić gałką muszkatołową.
  • Teraz możemy przełożyć nasze filety z powrotem na patelnię i dusić je w sosie około 10 minut.
  • Smacznego!

Inne ciekawe pomysły na pierś z kurczaka:

  • Pierś z kurczaka faszerowana grzybami
  • Pyszna pierś z kurczaka z dynią
  • Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym
  • Pierś faszerowana szpinakiem
  • Soczysty kurczak z patelni z salsą
  • Risotto z kurczakiem i pomidorkami

Pozostałe artykuły