Zmniejszenie ilości wyrzucanego jedzenia to ważny krok w kierunku bardziej zrównoważonego stylu życia.
Zamiast wyrzucać resztki jedzenia, możemy je wykorzystać w prosty i pomysłowy sposób, co pozwoli nam oszczędzić pieniądze oraz chronić środowisko. W tym artykule podpowiemy, jak mądrze wykorzystać kilka popularnych i najczęstszych pozostałości po gotowaniu.
Resztki ziemniaków
Resztki ziemniaków są doskonałym składnikiem na placki ziemniaczane lub ziemniaczane kotlety. Można je również wykorzystać do przygotowania zupy krem z ziemniaków lub dodać je do sałatki z warzywami.
Resztki kurczaka
Z resztek kurczaka możemy przygotować sałatkę, np. z dodatkiem warzyw i sosu jogurtowego lub majonezowego. Możemy również wykorzystać je do przygotowania zapiekanki z makaronem lub do przygotowania farszu na pierogi.
Mięso z rosołu
Mięso z rosołu można wykorzystać do przygotowania gulaszu, duszonej wołowiny lub mięsa z dodatkiem warzyw i sosu pomidorowego. Można je również dodać do sałatki z warzywami lub przygotować z niego pastę na kanapki.
Nadmiar makaronu
Z nadmiaru makaronu można przygotować makaron z jajkiem lub z serem. Można go również dodać do sałatki z warzywami lub przygotować z niego zapiekankę z mięsem lub warzywami.
Resztki duszonych lub pieczonych warzyw
Resztki duszonych lub pieczonych warzyw możemy dodać do sałatki, zapiekanek lub past. Można je również zblendować z bulionem lub mlekiem i przygotować z nich zupę krem.
Czerstwy chleb
Czerstwy chleb można wykorzystać do przygotowania kruszonki lub panierki do mięsa lub ryb. Można go również zblendować i dodać do sosu lub zupy, aby zagęścić konsystencję.
Skórki z pomarańczy
Skórki z pomarańczy można wykorzystać do przygotowania domowego likieru lub syropu. Można je również dodawać do herbaty lub dodać do ciasta, aby nadać mu aromatu i smaku.
Podsumowując, mądre wykorzystanie resztek z jedzenia to doskonały sposób na oszczędzanie pieniędzy i walkę z marnowaniem żywności.