Sezon na nasze polskie truskawki trwa bardzo krótko. Jak wiemy nasze truskawki są jednymi z najlepszych dlatego przygotujemy z nich pyszny dżem według starego przepisu. Nasze truskawki powinny być dojrzałe, soczyste oraz starannie wyselekcjonowane.
Lista składników:
- 1 kg truskawek
- 80 dkg cukru
Krok po kroku:
- Wybieramy najlepsze i najładniejsze z truskawek, następnie je myjemy, odsączamy i obrywamy szypułki
- Odkładamy 1/4 owoców, miażdżymy je w rondlu i rozgotowujemy
- Dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu
- Gdy nasz cukier się rozpuści, dokładamy resztę naszych truskawek i gotujemy około 10-15 minut
- Od czasu do czasu przemieszamy nasze truskawki
- Z ugotowanego dżemu ściągamy szumowinę, a nasz dżemik przekładamy do wygotowanych słoików i szczelnie zamykamy
- Słoiki z dżemem odstawiamy do przechowania w jakieś ciemne miejsce